Inštitút RWI výrazne znížil prognózu rastu nemeckej ekonomiky

12.09.2012 Celý región

Essen 12. septembra (TASR) - Podľa nemeckého ekonomického inštitútu RWI najväčšia európska ekonomika stále viac pociťuje dôsledky dlhovej krízy eurozóny, a preto výrazne zhoršil svoju konjunkturálnu prognózu pre Nemecko.

RWI znížil svoju predpoveď rastu nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2013 na 1 %. Pritom ešte v júni počítal s tempom rastu na úrovni 2 %. Príčinou revízie je zhoršenie ekonomickej situácie v zahraničí pre dlhovú krízu.

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa podľa RWI počas letných mesiacov výrazne spomalilo. Preto skresal svoju prognózu aj pre tento rok na 0,8 % z 1,1 %.

Z dôvodu ochladenia ekonomiky sa počet zamestnaných na budúci rok zvýši len o 90.000, pričom v tomto roku inštitút počíta s 275.000 novými pracovnými miestami. Miera nezamestnanosti by mala tento aj budúci rok dosiahnuť 6,8 %.

"Riziká ohrozujúce celkový ekonomický vývoj sú vysoké," uvádza sa v analýze RWI. Inštitút v súčasnosti nevidí alternatívu k programu Európskej centrálnej banky (ECB) na nákup dlhopisov, ktorým chce znížiť úročenie dlhu okrajových štátov eurozóny. Inštitút však upozornil, že z regulačného hľadiska je program otázny a "je spojený s vysokými rizikami, predovšetkým pre cenovú stabilitu v strednodobom horizonte". Pre roky 2012 a 2013 počíta RWI s infláciou na úrovni 2 %.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región